17 november 2017

Dénia

Aan de voet van de hoge berg de “Montgó” ligt het stadje Dénia, precies in het midden tussen Valencia en Alicante. De Montgó is een 800 meter hoge berg, een imposante reus. Het is de hoogste berg die zo dichtbij de kust gelegen is. Zoals bijna alle aan deze kust gelegen plaatsen was Dénia vroeger ook een vissersplaatsje. Maar tegenwoordig met haar 45.000 inwoners en 20 kilometer goudgele stranden is het beslist een grote badplaats te noemen. Op een heuvel, hoog boven de stad, ligt een karakteristieke burcht uit de 12e eeuw. Vanaf hier is het uitzicht op de oude visserswijk heel boeiend. De “Marques del Campo”, een grote winkelstraat, is schaduwrijk door oude platanen en staat bekend om de vele winkels, terrasjes en natuurlijk de vele restaurants.

Ook in de zijstraatjes en op de sfeervolle pleinen zijn gezellige winkeltjes te vinden. De overdekte markt is in de ochtenduren absoluut de moeite waard. Hier zijn alle denkbare verse levensmiddelen te koop. Er is ook een weekmarkt aan de rand van de stad op maandagmorgen. Dénia heeft een grote moderne jachthaven waar honderden jachten liggen. Hier vertrekken ook de grote veerboten die naar Ibiza en Mallorca varen.Het is een zeer fotogenieke omgeving met een mooi uitzicht op zee. In dit stijlvolle uitgaansgebied zijn meerdere restaurants. Op de gezellige terrasjes en in kleine barretjes is het ’s avonds aangenaam vertoeven.

 

Dénia heeft veel te bieden, maar het is ook een plaats om veel te ontdekken. Veel pleintjes liggen verborgen en daarom is het zeer de moeite waard om gewoon wat kleine straatjes in te lopen. Vooral in de ochtend en avond is Dénia zeer levendig. In de zomermaanden is er vrijwel dagelijks een feestje te vieren. De siësta tijd wordt in Dénia nog wel in stand gehouden. Een deel van de middag zijn de winkels gesloten. Op dat moment floreren de restaurants volop. De “Calle Loreto” is zo’n verborgen straatje wat zeker bezocht moet worden. Hier bevinden zich meerdere tapas restaurants en is de Spaanse sfeer volop te proeven. De “Marques del Campo”, de grote laan met oude platanen, is in de zomermaanden autovrij en omgetoverd tot een plek om te flaneren.

In een zijstraat van deze laan is een grote versmarkt gelegen, met de visvangst van de dag en veel andere mediterrane versproducten. Elke maandagmorgen is er een grote markt in Dénia, met Spaans aardewerk, tassen kleding en nog veel meer. Afdingen is zéker aan te raden. Op vrijdag is er een grote “Rastro” en een groente en fruitmarkt. Een plek om volop  het vakantiegevoel te beleven is de luxe jachthaven. De  jachthaven is prachtig gelegen, met uitzicht op de burcht en de berg “Montgó”. Er bevinden zich meerdere restaurants aan de boulevard bij de haven. Het restaurant “De Republic” is zeer aan te raden. Het eten is heerlijk en de entourage is geweldig.