17 november 2017

Jávea

Jávea (Spaans: Xàbia) is een vissersdorp dat uitgegroeid tot een belangrijke toeristische bestemming aan de Costa Blanca. Jávea ligt ongeveer halverwege de Costa Blanca, tussen Calpe en Dénia in. De oude kern van Jávea ligt niet direct aan het water, maar ongeveer een kilometer landinwaarts. Hier in de oude smalle straten is van het massatoerisme weinig merkbaar. Hier vind je prachtige bouwwerken zoals de kerk van Sant Bartomeu en de Kapel van Santa Anna.

Wie de oude binnenstad van Jávea wil bezoeken die moet er rekening mee houden dat parkeerplek niet altijd even eenvoudig te vinden is. De haven “Duanes del Mar” bestaat uit twee delen: de jachthaven en de vissershaven. ‘s Morgens komen de vissersboten hier aan wal om de vele bakken met zojuist gevangen vis naar de visafslag te brengen.

 

 

De toeristen verblijven vooral langs de lange kuststrook van Jávea en in de urbanisaties vol villa’s. De gehele kuststrook van Jávea is ongeveer drie kilometer lang. Het belangrijkste strand van Jávea is Playa del Arenal (Platja de l’Arenal). Rondom dit fijne zandstrand ligt een wandelboulevard met veel restaurants, terrasjes en winkeltjes. Op het strand kun je parasols en ligbedjes huren als je dat wilt. Aan de noordkant van Jávea ligt een kiezelstrand La Grava. Dit kleinere strand kent net als het drukke Arenal een eigen wandelboulevard met aangename terrasjes. Ondanks de kleinere afmetingen is het La Grava strand minder druk dan het Arenal strand.

Tussen deze twee stranden ligt Muntanya I. Dit is een strand van grote kiezels afgewisseld met grote stukken rotsachtig gebied. In dit rustige stuk van Jávea zie je enkele relaxte strandtentjes waar je heerlijk kunt genieten van het fantastische uitzicht over de zee. Nabij Jávea liggen prachtige natuurgebieden. De berg Montgó biedt met een hoogte van 753 meter een fraai uitzicht overJávea. Ook zorgt deze berg er mede voor dat wind en slecht weer Jávea wat minder gemakkelijk kunnen bereiken. Vanaf Montgó kun je op heldere dagen het 90 kilometer verderop gelegen eiland Ibiza zien liggen.