11 januari 2019

Lokale Markten

Waar bevinden zich de leukste markten in de nabije omgeving? Wij hebben er meerdere bezocht en kunnen de volgende aanraden.
DÉNIA:
Wanneer je aan de Spaanse kust denkt, dan denk je aan verse vis, fruit en olijven!
Er zijn in Dénia twee voedselmarkten, de markthal en de visafslag. De markthal Mercado Municipal in Calle Magallanes is van maandag t/m zaterdag van 6.30 tot 14.00 uur geopend. Je vindt er diverse stalletjes met fruit, noten en allerlei andere verse streekproducten. Bij de visafslag Lonja de Pescado (in de haven – Muelle Pesquero) worden iedere donderdag en vrijdag vanaf 17.00 verse vis en schelpdieren verkocht.

Op maandagmorgen is de ‘Mercadillo’ al jaren een vaste traditie, op de parkeerplaats van Torrecremada, aan de rand van Denia. Hier komen duizenden mensen samen op zoek naar een koopje. Ook voor toeristen is dit een topactiviteit in Denia!
Er zijn zowat 400 marktstalletjes om in rond te snuffelen. Naast fruit, groenten en andere eetwaren vind u er ook kleding, keramiek, terracotta potten, hoeden, manden, speelgoed,… Maar ook goed geprijsde lederwaren als tassen, schoenen en riemen. Voor de kinderen zijn er bijvoorbeeld ook vrolijk gekleurde snoepjes om ze even mee zoet te houden.
De markt is elke maandag open van 8.30 tot 14:00 uur.

Denia heeft wekelijks een “Rastro”. Daar kunt u snuffelen tussen allerlei tweedehandswaar, als u daar zin in heeft! Een Spaanse rommelmarkt, het is eens iets anders. Ze vindt plaats in calle La Vía, vrijdag van 9:00 tot 14:00 uur

JALON:

Iedere zaterdag verandert de westkant van het dorp in één grote vlooienmarkt. In total zijn er ongeveer 200 tot 250 kraampjes en stalletjes terug te vinden op deze markt. Het is een grote publiekstrekker, waardoor er een tijdelijk parkeerprobleem in Jalon zou ontstaan als er geen extra parkeerterreinen geopend zouden zijn. Tijdens de vlooienmarkt zijn er gelukkig een paar parkeervelden waar je tegen betaling je auto kwijt kunt. De vlooienmarkt begint rond een uur of 8 en rond 14 uur is de markt ten einde.

Deze markt is schaduwrijk door de vele bomen, wat in de zomer het slenteren langs de kraampjes een stuk aangenamer maakt. Op deze markt zijn er spullen te vinden die op andere markten ook worden aangeboden, maar wie goed rondneust tussen oude spullen die variëren van antiek tot vintage, kan nog echt met leuke spulletjes thuiskomen. Over het algemeen ontstijgt het aanbod het niveau van een doorsnee rommelmarkt. Op deze gezellige markt zijn er meerdere zitjes waar iets te eten of drinken genuttigd kan worden. Aan de rand van de markt zijn meerdere cafetaria’s gelegen, voor een drankje, lunch of lekkere tapa. Tevens is er een grote Bodega waar de regionale wijn geproefd en gekocht kan worden.

JAVÉA:

In het oude centrum van Jávea bevindt zich de markt of Mercado Municipal de Jávea, ook gekend als de Mercado de Abastos (Plaça Celestino Pons). Deze markt is al sinds 1946 geïnstalleerd in een vroeger nonnenklooster, wat het een speciale uitstraling geeft.
Loop zeker even de Mercado binnen en geniet van het overzicht aan gastronomische producten en Spaanse eetwaren. Soms zijn er ook proeverijen, bijvoorbeeld van Iberische ham. Een authentieke aanrader in de markt is de Bar Mercat.

Valt uw bezoek ‘s morgens, dan kunt u er lekker op zijn Spaans ontbijten, met vers fruitsap. Ze bieden er ook een ruime variatie aan heerlijke tostadas met tomate, aceite of olijfolie en andere kwaliteitsproducten vers van de markt. Bent u er ‘s middags of ‘s avonds, proef dan als tapa de ongelooflijk lekkere huisgemaakte hapjes die u er van de bar of het krijtbord kunt kiezen. Het gaat van vistortilla of groententortilla tot verse garnalen met spinazie of gehaktballetjes. Overigens kunt er uw verse aankoop op de markt (groenten, vis, vlees of zeevruchten) voor 2 euro laten klaarmaken.
Houd bij een bezoek wel rekening met de ‘siesta’, de lange onderbreking rond de lunchtijd. De markt is open van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 14:00 en van 17:00 tot 21:00 uur. Op zaterdag is de markt enkel open van 08:00 tot 14:00 uur.

Indien mogelijk, plan uw bezoek aan Javea dan op donderdag tussen 08:30 en 14:00 uur, zodat u kunt genieten van de wekelijkse markt of ‘Mercadillo’ die dan plaatsvindt op de pleinen Plaza de la Constitución en de Placeta del Convent. Er zijn dan allerlei verse eetwaren te koop, zoals fruit en groenten, gezouten vis en augurken, eieren, vlees en Spaanse kwaliteitsconserven, specerijen,.. maar je kunt er even goed snuffelen tussenkleding, schoenen, tassen, lederwaren, glas, leuke spulletjes voor decoratie of als geschenkje…